Grill to często używana rzecz na działkach. Jedzenie przygotowywane za jego pomocą jest soczyste, smaczne, posiada także niepowtarzalny smak i aromat. A przy tym to zdrowe jedzenie, przygotowywane bez dodatku tłuszczu. Grill to idealna opcja na spotkania, jak również dobra opcja dla osób eksperymentujących z kulinariami.

Czyszczenie grilla w czasie sezonu

grillSą różne grille, takie jak wygodne grille gazowe, elektryczny, czy tradycyjny węglowy. O każdy z nich na pewno trzeba dbać, żeby służył nam jak najdłużej. Tylko jak to zrobić? Z pewnością trzeba sprawdzać co jakiś czas sprawność grilla. Jest to szczególnie ważne przy grillach gazowych i elektrycznych. Zanim zaczniemy przygotowywać jedzenie to musimy mieć pewność, że instalacje są szczelne, dobrze wykonane, gaz się nie ulatnia, ani też nie ma ryzyka porażenia prądem. Bezpieczeństwo jest podczas gotowania bardzo ważne. Powinniśmy także sprawdzać stan techniczny każdego elementu grilla. Są one wykonane z dobrego metalu, jednak z czasem na niektórych częściach mogą pojawiać się ślady rdzy, lakier będzie odpadał, czy też coś się będzie odkształcać. Co można na to zaradzić? Na pewno konieczne jest usunięcie rdzy przy pomocy papieru ściernego, a następnie pokrycie jej warstwą płynu antykorozyjnego, dzięki czemu rdza zniknie, a metal będzie przed nią zabezpieczony.

grillJeśli lakier się łuszczy to niestety najlepszą opcją jest zerwać luźne płaty. Pozostawienie lakieru jest niekorzystne, ponieważ jego płatki mogą wpadać nam do jedzenia, natomiast samodzielne lakierowanie grilla może być niekorzystne. Jeśli źle dobierzemy lakier to może od pod wpływem ciepła wydzielać szkodliwe opary. Szczególną uwagę należy poświęcić czystości grilla. Kratki czy naczynia na których pieczemy najlepiej jest czyścić zaraz po grillowaniu, kiedy jeszcze ślady jedzenia nie są zaschnięte i trudne do usunięcia. Całość można czyścić standardowym płynem do mycia naczyń lub tez można wybrać specjalistyczny płyn i szczotki do mycia. Dzięki nim dotrzemy nawet w trudno dostępne miejsca i dobrze wyszorujemy kratki grillowe. Takie akcesoria są tanie, więc nie jest to duży wydatek, a dzięki nim ułatwimy sobie prace czyszczące.

Czyścić powinno się nie tylko same powierzchnie mające styczność z jedzeniem, ale także szafki, półki, stoliczki obok grilla, bo na nich też osadzają się tłuszcz i brud. Na tych elementach stawiamy talerze i tacki z jedzeniem, zatem również muszą lśnić czystością. Grill czysty, zabezpieczony przed rdzą i ze sprawną instalacją z pewnością będzie długo służył.

Kategorie: Hobby